Żywność

Kursy gotowania – ucz się i jednocześnie rozwijaj swoją pasję

Samodzielne przygotowanie posiłków w domowym zaciszu ma mnóstwo plusów. Najważniejszym z nich jest w szczególności redukcja kosztów – spożywanie potraw w domu jest na ogół zdecydowanie tańsze niż codzienne korzystanie z usług restauracji. Satysfakcja będąca następstwem ugotowania dania osobiście jest równie istotna – zwłaszcza, gdy dzielimy się nim z domownikami […]

Nie tylko danie wigilijne – barszcz czerwony

Nie jest prawdą, że barszcz czerwony to potrawa wyłącznie na święta, którą jemy przeważnie podczas Wigilii czy też dużych rodzinnych imprez. W domach, w których obyczaj podawania dwudaniowych obiadów nadal trzyma się mocno, barszcz czerwony cyklicznie spotykany jest na stołach nie tylko w postaci zupy, ale też jako dodatek do […]

Food pairing – dla miłośników kulinarnych wrażeń

Wprawdzie przywykliśmy do konkretnych kombinacji aromatów, nie oznacza to, że zestawianie ze sobą dań, które pozornie całkiem się wykluczają, nie może przynieść intrygujących i, co najistotniejsze, smakowitych wyników. Odkrywamy to na każdym kroku. Największy wpływ na nasz smak miało bezsprzecznie pojawienie się na rynku nieznanych dotąd w naszym kraju artykułów […]

Kawa i słodycze – jakie dodatki do kawy wybrać?

Wiele osób przywykło do spożywania kawy w biegu po drodze do pracy bądź zamiast śniadania. Nie powinno to dziwić, bowiem napój ten ze względu na znajdującą się w niej kofeinę rozbudza i pozwala z pełną siłą zmierzyć się z naszymi zadaniami. Często zapominamy, iż kawa połączona z różnymi dodatkami może […]

Ogórki kiszone to źródło witamin i minerałów

W sałatce warzywnej, w zupie, na kanapce bądź jako surówka do dania głównego – ogórki kwaszone w środkowoeuropejskiej kuchni spożywamy częściej aniżeli pragnęlibyśmy przyznać. Nic w tym dziwnego, gdyż kiszonki są jednocześnie zdrowe, jak i smaczne. Ogórki kiszone – kup gotowe lub przygotuj je sam Kwaszone ogórki to warzywa poddane […]

Kiszonki warzywne – znamy je od tysięcy lat

Warzywa kiszone są tak silnie związane z polską kuchnią, że sądzimy, iż jest to wyłącznie słowiański specjał, rzadko napotykany w pozostałych krajach świata. Tymczasem domowe kiszonki modne są nie tylko na starym kontynencie, ale również w Azji oraz w Ameryce Południowej i Północnej. Kiszonki znane są ze swoich właściwości prozdrowotnych […]

Chcesz odżywiać się zdrowo? Kupuj żywność ekologiczną

Od szybkiego rozwoju przemysłu żywieniowego, który rozpoczął się w XX wieku, artykuły jedzone przez nas każdego dnia zaczęto standardowo wypełniać różnymi substancjami przedłużającymi ich żywotność. Lecz razem z rosnącą wiedzą konsumentów odnośnie tego, co konsumują i jakie może to mieć skutki dla ich samopoczucia, ostatnimi czasy coraz chętniej poszukują oni […]

Brakuje Ci witamin i soli mineralnych? Pij soki z buraków i kiszonej kapusty!

Artykuły fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan powtórnie powróciły do menu Polaków. Do kiszonych ogórków i kapusty dołączają też nowe, przedtem mniej popularne owoce i warzywa. Kiedy piszemy o leczniczych walorach żywności poddanej fermentacji nie sposób pominąć też napojów takich jak kefir, kwas chlebowy czy różnego rodzaju zakwasy i […]

Zdrowy i smaczny składnik wielu potraw – kapusta kiszona

Wyjątkowy smak kapusty kwaszonej jest niezaprzeczalnie cząstką środkowoeuropejskiej kuchni. Jest ona elementem wielu dań i statystyczny Polak stosunkowo często gości ją na swoim stole. I popieramy to, ponieważ kapusta kiszona to niesłychanie zdrowa żywność. Liczne składniki odżywcze i witaminy z grupy B – co znajduje się w kwaszonej kapuście? Kapusta […]

Zamienniki kapsułek do Nespresso

Kapsułki do Nespresso są jednymi z najdłużej dostępnych na rynku. Zostały opatentowane w Szwajcarii już w 1976 r. i od tego czasu stopniowo zdobywały kolejnych zwolenników. Aktualnie jest to marka rozpoznawalna na całym świecie, a urządzenia z tym systemem wykonuje wiele popularnych firm. Czy można nabyć kapsułki kompatybilne z Nespresso? […]