Kiszony sok z buraka lub kapusty – warto pić je regularnie

Dowiedz się więcej o soku z kiszonego buraka na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Zakwasy-soki-warzywne/10.

Kwaszone warzywa używa się w słowiańskiej tradycyjnej kuchni od wieków. Od paru lat jednak raz za razem mówi się również o własnościach zdrowotnych soków z kwaszonych warzyw, przede wszystkim z buraków oraz kapusty. To wręcz tzw. superfood, który teraz często spotykany jest na półkach sklepowych w sekcjach ze zdrową żywnością.

Usuwa toksyny i działa grzybobójczo – sok z kapusty kiszonej

W dzieciństwie sok z kiszonej kapusty spożywał prawdopodobnie większość z nas. Nasze babcie samodzielnie szykowały kiszoną kapustę na podstawie rodzinnych przepisów, a po skonsumowaniu kapusty nierzadko dawały swoim wnukom szklankę z sokiem, wyjaśniając, że napój jest nadzwyczaj zdrowy, jednakże bardzo cierpki. I nie były w błędzie! Sok z kapusty kiszonej to znakomite źródło witamin! Zawiera on ogromne ilości witaminy PP, E, A oraz C, jak również przeróżne minerały, jak np. wapń, żelazo oraz magnez. Wiele osób ma problem z przyzwyczajeniem się do cierpkiego posmaku tego soku, niemniej jednak rekomenduje się wypijać go cyklicznie, ponieważ eliminuje toksyny z organizmu, działa on grzybo- i bakteriobójczo, usuwa toksyny z organizmu, redukuje poziom choresterolu i wspomaga trawienie, dzięki czemu może wspierać proces odchudzania. W szczególności zaś pomaga uzupełnić brak kwasu askorbinowego, dzięki czemu podnosi odporność organizmu oraz chroni przed częstymi przeziębieniami. Z uwagi na zawarte w nim żelazo sok z kiszonej kapusty poleca się także anemikom. Naturalnie, nawet z tak zdrowym napojem nie warto przesadzać – wystarczy spożywać mniej więcej jedną szklankę soku na dzień.

Sok z kiszonych buraków ma właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i antyseptyczne

Innym popularnym sokiem, który wykorzystujemy od lat do gotowania i który spożywamy także jako zdrową przekąskę, jest sok z kiszonego buraka. Zawiera on mnóstwo witamin i ma własności antyoksydacyjne, antyseptyczne oraz przeciwzapalne. Sok ten podnosi ogólną odporność: zapobiega zaparciom, poprawia koncentrację, a jednocześnie obniża ciśnienie. Chociaż buraki wyróżniają się pokaźną zawartością cukrów, to sok z kiszonego buraka nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i mogą go pić osoby cierpiące na cukrzycę. Nie rekomenduje się aczkolwiek jego konsumpcji przez osoby borykające się z schorzeniami nerek albo reumatyzmem, a także kobietom w ciąży i karmiącym piersią.

Jeżeli nie posiadasz wiedzy, by przyrządzać soki z kiszonych warzyw samemu, możesz kupić je w swoim markecie lub zamówić online na stronie producenta. Nie zapomnij jednakże, iż soki tego rodzaju trzeba magazynować w chłodzie.

Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz zakupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w niskich temperaturach.

Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]