Gotuj zdrowo – o soli himalajskiej i kłodawskiej niejodowanej

Zamów sól himalajską.

Związkiem chemicznym koniecznym do właściwego działania organizmu człowieka jest sól. Jakie własności posiada niejodowana sól kłodawska oraz sól himalajska? Z jakiego powodu warto wykorzystywać je do przygotowywania żywności?

Zalety różowej soli himalajskiej

Sól kuchenna to jedna z najistotniejszych przypraw, która świetnie podkreśla smak potraw. Choć nieumiarkowane użycie soli ma niepożądane oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej rozsądne porcje (nie więcej niż 6 gramów w ciągu 24 godzin) są konieczne dla prawidłowego działania naszego organizmu. Sól dostarcza wszak sód, tj. pierwiastek odpowiedzialny za podtrzymanie optymalnego ciśnienia we krwi i gospodarkę wodną. Jednym z najzdrowszych typów soli jest różowa sól himalajska pochodząca ze pokładów mających blisko 250 mln lat. Produkt ten mieści w sobie wiele potrzebnych pierwiastków oraz minerałów, między innymi magnez, żelazo czy selen, a zarazem jest pozbawiony chorobotwórczych zanieczyszczeń i składników, takich jak toksyczne metale ciężkie. Sól himalajska doskonale podbija smak potraw i jest dostępna zarówno w formie niewielkich, jak i pokaźniejszych kryształków.

Sól kłodawska – stosowana nie tylko w kuchni

Sól kłodawska niejodowana z kolei to produkt o dużym poziomie czystości – zawiera ok. 97% NaCl i jest wspaniałym dodatkiem do domowych przetworów. Jest wartościowym źródłem magnezu, wapnia czy cynku, innymi słowy składników potrzebnych do zachowania pełni wigoru. Sól kłodawska czerpana jest w kopalni soli Kłodawa w Wielkopolsce. Nie poddaje jej się ługowaniu, dlatego nie traci swoich właściwości i jest bez problemu absorbowana przez organizm. Sól kłodawska niejodowana jest na co dzień używana nie tylko w branży spożywczej, ale również sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w rolnictwie, lecznictwie i kosmetyce.

Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]