
Potrzebujesz soku z kapusty? Zobacz tu.
Artykuły fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan powtórnie powróciły do menu Polaków. Do kiszonych ogórków i kapusty dołączają też nowe, przedtem mniej popularne owoce i warzywa. Kiedy piszemy o leczniczych walorach żywności poddanej fermentacji nie sposób pominąć też napojów takich jak kefir, kwas chlebowy czy różnego rodzaju zakwasy i soki z kiszonych jarzyn. Zwłaszcza te ostatnie są warte zainteresowania – pozwalają w łatwy i błyskawiczny sposób wprowadzić do naszego organizmu witaminy potrzebne dla jego prawidłowego działania.
Sok z kiszonych buraków i kapusty – co w nich odnajdziemy?
Sok z kiszonej kapusty to napój zawierający sporo związków wpływających pozytywnie na nasze samopoczucie. Najważniejszym elementem są bezsprzecznie bakterie kwasu mlekowego, które odpowiadają za fermentację. Sok z kapusty, buraków bądź inny kiszonek to także kopalnia witamin. Godne uwagi jest przede wszystkim duże stężenie kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – zaledwie filiżanka tych soków ma jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek warto również pić ze względu na zawartość witaminy K i P, witamin z grupy B, a także znaczne stężenie soli mineralnych.
Z jakiego powodu należy pić sok z kapusty kiszonej?
Sok z kiszonych buraków, ogórków czy kapusty, ze względu na zawartość bakterii kwasu mlekowego dobroczynnie oddziałuje na pracę układu pokarmowego oraz naszą odporność. Dodatkowo nagromadzenie witamin polepsza funkcjonowanie układu nerwowego, zmniejszają objawy depresji, cukrzycy i szkorbutu, a także pomagają radzić sobie z wyczerpaniem psychicznym i fizycznym. Po kiszonki winny poza tym sięgnąć osoby zmagające się z chorobami układu pokarmowego, takimi jak np. wrzody żołądka lub refluks. Stanowią one również ochronę w trakcie leczenia antybiotykami i wzmagają apetyt.
Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]