
Dowiedz się więcej o kiszonej kapuście na artmankiszonki.pl.
Wyjątkowy smak kapusty kwaszonej jest niezaprzeczalnie cząstką środkowoeuropejskiej kuchni. Jest ona elementem wielu dań i statystyczny Polak stosunkowo często gości ją na swoim stole. I popieramy to, ponieważ kapusta kiszona to niesłychanie zdrowa żywność.
Liczne składniki odżywcze i witaminy z grupy B – co znajduje się w kwaszonej kapuście?
Kapusta kwaszona, lub kiszona, bo tych nazw używa się na zmianę, to jeden z tych artykułów spożywczych powstałych w wyniku szukania przez człowieka sposobu na wielomiesięczne składowanie strawy. Na skutek zastosowania fermentacji mlekowej, cienko posiekane liście białej kapusty stają się przydatne do spożycia przez długi okres czasu. Niegdyś jedzenie kapusty kiszonej pozwalało dostarczyć organizmowi niezbędnych minerałów czy witamin, których pozyskanie w zimowe miesiące było znacznie bardziej skomplikowane niż w dzisiejszych czasach. A wypada podkreślić, że w kiszonej kapuście jest wiele substancji, które są ważne dla właściwego funkcjonowania ludzkiego organizmu. To doskonałe źródło witaminy C, która poprawia odporność na przeziębienia, witaminy K wzmacniającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz mającej dodatkowo właściwości przeciwbólowe i przeciwgrzybicze, jak również witaminy A. W produkcie tym znajdują się również inne istotne dla zdrowia witaminy, a więc te z grupy B (np. B2, B6, B12). Poza tym, kwaszona kapusta to źródło m.in. fosforu, błonnika pokarmowego czy wapnia. Równocześnie to żywność nie posiadająca wielu kalorii, w związku z tym poleca się jej konsumpcję osobom pragnącym odchudzić się.
Jak wykorzystuje kwaszoną kapustę w kuchni
Kapusta kiszona na naszych stołach pojawia się w dodatkach do dań, jak i jako podstawowy ich element. Nieprzetworzoną na ogół spożywa się ją w formie surówki z posiekaną cebulką lub tartą marchewką, która pasuje do potraw z ziemniaków i ryb, a sporadycznie na słodko – z dodatkiem szczypty cukru. To też produkt, który świetnie harmonizuje z grzybami i czerwonym mięsem, dlatego wykorzystuje się ją w nadzieniu do pierogów, pasztecików i łazanek. Rzecz jasna, bez kapusty kwaszonej nie zaistniałyby najsmaczniejsze polskie dania jak kapuśniak, bigos albo góralska kwaśnica.
Praktycznie każdy kucharz ma własny sposób na kiszoną kapustę, aczkolwiek obecnie z rzadka przygotowuje się ją w mieszkaniu, bowiem nie ma już potrzeby magazynowania produktów spożywczych na zimę. Kapustę kwaszoną w małych i dużych opakowaniach bez trudu znaleźć można w dowolnym sklepie osiedlowym, a nawet można zamówić ją za pośrednictwem internetu. Polscy producenci mają w swoim asortymencie również ekologiczną kapustę kwaszoną.
Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]