
Szukasz kiszonych ogórków? Powinieneś odwiedzić tę stronę.
W sałatce warzywnej, w zupie, na kanapce bądź jako surówka do dania głównego – ogórki kwaszone w środkowoeuropejskiej kuchni spożywamy częściej aniżeli pragnęlibyśmy przyznać. Nic w tym dziwnego, gdyż kiszonki są jednocześnie zdrowe, jak i smaczne.
Ogórki kiszone – kup gotowe lub przygotuj je sam
Kwaszone ogórki to warzywa poddane procesowi fermentacji. Ich przygotowanie jest niesłychanie proste. Wykorzystuje się do tego beczki z drewna lub pojemne kamienne garnki, w których surowe ogórki zalewa się wodą z solą. Potem stawia się je na minimum 14 dni w chłodnym miejscudo momentu, aż fermentacja mlekowa zakwasi warzywa. Wielbiciele niezbyt kwaśnych smaków mogą skonsumować ogórki już po kilku dniach – takie ogórki to tzw. ogórki „małosolne”. W podstawowym przepisie do solanki wraz z ogórkami wrzuca się czosnek i koper, jakkolwiek walory smakowe kwaszonych ogórków można wzbogacić także innymi przyprawami, np. cząstkami chrzanu, liśćmi laurowymi czy czarnym pieprzem. Oczywiście nie wszyscy mają czas ani wystarczająco miejsca w kuchni, żeby osobiście przyszykować takie kwaszonki. Nie każdy dysponuje również piwnicą bądź spiżarnią, w której może magazynować przetwory w ogromnych ilościach. Nie znaczy to jednak, iż musimy zrezygnować z ogórków kiszonych – w dowolnym momencie możemy kupić je w markecie na wagę lub w wygodnych opakowaniach, a więc w pojemnikach z uchem albo w woreczkach foliowych, które bez problemu da się przechowywać w lodówce.
Jakie witaminy i minerały znajdują się w kiszonych ogórkach?
Od stuleci powszechnie wiadomo, że sfermentowane warzywa korzystnie oddziaływają na nasz organizm. Dzieje się tak, bo wespół z kiszonkami spożywamy pożyteczne kultury bakterii, które korzystnie wpływają na florę jelit i obniżają ich pH, usprawniając tym samym trawienie. Jednak to nie wszystko! Kiszone ogórki nie są kaloryczne (to zaledwie 12 kilokalorii na 100 g), a zarazem zawierają m.in. witaminy z grupy B, witaminę K1, D i C oraz niemało składników odżywczych istotnych dla właściwego działania organizmu, jak wapń, magnez, żelazo, miedź i sód. A co z zalewą po kiszonych ogórkach? Jeśli lubimy kwaskowate smaki, zalecamy nie wylewać jej po spożyciu kiszonek, tylko ją wypić albo dodać do zupy ogórkowej, bo w trakcie kwaszenia mikroelementy przechodzą po trosze do soku. Trzeba jednakże zaznaczyć, na kiszonki powinny uważać osoby chorujące na nadciśnienie – w kwaszonkach może znajdować się wszak duża ilość soli.
Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]