
Dalsze informacje o czerwonym barszczu na zakwasie.
Nie jest prawdą, że barszcz czerwony to potrawa wyłącznie na święta, którą jemy przeważnie podczas Wigilii czy też dużych rodzinnych imprez. W domach, w których obyczaj podawania dwudaniowych obiadów nadal trzyma się mocno, barszcz czerwony cyklicznie spotykany jest na stołach nie tylko w postaci zupy, ale też jako dodatek do wielu potraw.
Barszcz czerwony – niskokaloryczna zupa obiadowa, lecz także wyśmienita przekąska
Wydawałoby się, iż barszcz czerwony to prosty do przyrządzenia wywar z buraków, który ogólnie nie jest dość pożywnym daniem. Tymczasem właśnie jego nieco słodkawy, a równocześnie kwaśny aromat powoduje, iż rewelacyjnie łączy się on z bardzo różnorodnymi smakami. Lubianych dodatków do barszczu czerwonego jest sporo – niektórzy wolą w nim kiełbasę, jajko na twardo i kartofle, pozostali wrzucają do niego pierogi z grzybami, kapustą bądź mięsem. Barszcz czerwony to klasyczne danie na obiad, lecz także pyszna przekąska bądź ciepła kolacja – gorący kubek tej zupy bardzo dobrze podkreśli smak bułki drożdżowej z kapuścianym farszem bądź chrupiącego krokieta z pieczarkami.
Trzeba zaakcentować, że barszcz czerwony, jeśli nie został zabielony śmietaną, nie jest zupą bardzo tuczącą. Posiłek ten uznawany jest za zdrowy, bowiem zawiera mangan, kwas foliowy, witaminę C i witaminy z grupy B, a także sporo żelaza, przez co rekomenduje się go anemikom. Jednak z uwagi na to, że bazą tej zupy są buraki zawierające dużo cukru, a zarazem przeważnie spożywa się ją z dodatkami zawierającymi znaczne ilości węglowodanów, powinni na nią uważać osoby cierpiące na cukrzycę.
Barszcz czerwony na zakwasie z kiszonych buraków ma lepszy smak
Nie istnieje jedna receptura na barszcz czerwony – każdy szef kuchni używa preferowanych przez siebie dodatków i w inny sposób doprawia tę zupę. Jedni dosypują do niego troszkę cukru, żeby podkreślić naturalny słodkawy smak buraka, drudzy lubią barszcz na ostro z ogromną ilością pieprzu. Jedno za to jest pewne – barszcz czerwony smakuje wybornie, jeśli gotuje się go z użyciem zakwasu. Zupa na zakwasie z buraków kiszonych ma mocniejszy, kwaśny posmak oraz wyróżnia się bardziej wyrazistą czerwoną barwą, a przy tym ma więcej ważnych minerałów i witamin. Zakwas z buraków kiszonych można oczywiście przygotowywać samemu, jednak okres fermentacji trwa w okolicach 7 dni. Jeśli jednak nagle najdzie cię ochota na to danie, w żadnym wypadku nie musisz na nie czekać – wystarczy, że kupisz buteleczkę zakwasu na barszcz czerwony w sklepie albo online.
Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]