
Chcesz kupić domowe kiszonki warzywne? Koniecznie odwiedź ten adres.
Warzywa kiszone są tak silnie związane z polską kuchnią, że sądzimy, iż jest to wyłącznie słowiański specjał, rzadko napotykany w pozostałych krajach świata. Tymczasem domowe kiszonki modne są nie tylko na starym kontynencie, ale również w Azji oraz w Ameryce Południowej i Północnej.
Kiszonki znane są ze swoich właściwości prozdrowotnych
Historycy potwierdzają, że proces konserwowania żywności przez ich zanurzenie w solance, w roztworze octu czy też w soli, stosowany jest przez ludzkość od przeszło czterech tysiącleci. Ta metoda przypuszczalnie nie została opracowana w Europie, a na terenach dawnej Mezopotamii. Pożywienie, które poddaje się fermentacji mlekowej nie psuje się, bowiem niskie pH zawiesiny, w której się je zanurza, blokuje rozmnażanie się bakterii powodujących gnicie. Kilkaset lat wstecz był to optymalny sposób, by przedłużyć czas zdatności do konsumpcji ryb, warzyw oraz mięsa nawet o kilka miesięcy. W związku z tym wynikł zwyczaj przyrządzania m.in. kiszonek warzywnych z myślą o zimie i wczesnej wiośnie. Kiszonki od zawsze słyną z właściwości prozdrowotnych, co rzecz jasna jest potwierdzone. Mają one m.in. mnóstwo witaminy C, stąd też marynarze statków, które zaopatrzone były w kwaszonki, sporadycznie cierpieli z powodu cyngi. Co ciekawe, w języku polskim kwaszonki z warzyw nazywa się potocznie “kiszonkami”, tymczasem kiszonka to… karma objętościowa dla zwierząt przykładowo z pulpy ziemniaczanej bądź owoców dyni.
Kiszonki – co się najczęściej kisi?
Najbardziej rozpowszechnionym kwaszonym warzywem jest ogórek, który jest używany w kuchni generalnie na wszystkich kontynentach, także w Kanadzie oraz w USA, gdzie ten typ przetworów z warzyw nie cieszy się większą popularnością. Jednak ogórki kiszone są tam bodajże najbardziej lubianym dodatkiem do burgerów, sandwiczy i hot-dogów. W naszym kraju prócz ogórka, równie popularne są kwaszona kapusta i buraki, z których korzysta się do przyrządzania zup oraz surówek. Jednakże to nie jedyne warzywa, które da się kisić. W innych krajach świata kisi się m.in. paprykę, kalafiory, a także owoce (np. gruszki).
Solanka i ocet wpływają na smak oraz teksturę warzyw, dodając im kwasowości i chrupkości. Domowe kwaszonki nie tylko warzywne, z biegiem lat stały się bazą bądź ważnym dodatkiem do setek przepisów regionalnych. Warto wiedzieć, że smak kiszonek bywa inny w poszczególnych rejonach świata, ponieważ jest on zależny od dodawanych do zalewy dodatków, które wykorzystuje się w procesie kwaszenia. Z tej przyczyny ogórek kiszony według tradycyjnej polskiej receptury, miał odmienny smak niż ten zakiszony np. w Izraelu.
Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]