
Chcesz kupić włoskie słodycze? Odwiedź ten adres.
Wiele osób przywykło do spożywania kawy w biegu po drodze do pracy bądź zamiast śniadania. Nie powinno to dziwić, bowiem napój ten ze względu na znajdującą się w niej kofeinę rozbudza i pozwala z pełną siłą zmierzyć się z naszymi zadaniami. Często zapominamy, iż kawa połączona z różnymi dodatkami może przekształcić się w słodki rarytas, przy którym można się zrelaksować po nerwowym dniu w pracy. Które w takim razie słodycze i ciasta dobrze pasują do kawy?
Słodycze do kawy, które intensyfikują walory smakowe czarnego napoju
Do kawy, zwłaszcza jeśli kochamy pić ją czarną i niesłodzoną, świetnie pasują wszystkie słodkości, które równoważą jej gorzki smak. To m.in.:
– kruche ciastka – np. biszkopty, herbatniki oraz ciastka owsiane, a więc wszystkie słodkości, które da się zamoczyć w ciemnym napoju;
– orzechy, migdały oraz ciastka z ich dodatkiem – czy spałaszujemy do kawy mieszankę orzechów, smakowite ciasta z ich dodatkiem lub delikatne makaroniki pieczone z mąki migdałowej, z pewnością będziemy usatysfakcjonowani tym połączeniem. Powinno się jednakże mieć na uwadze, że orzechy mają w sobie mnóstwo tłuszczy, co prawda tych zdrowych, lecz i tak radzimy jeść je z umiarem;
– słodycze z miodem, toffi oraz karmelem – holenderskie stroopwafle, sezamki albo krówki – te słodycze bezbłędnie pasują do popołudniowej kawy i dobrej książki;
– nugaty – smakowity deser sporządzany z miodu i ubitych białek, do których dodaje się orzechy (całe lub posiekane), niekiedy z domieszką kakao i kandyzowanych owoców. To tradycyjny przysmak, który na Starym Kontynencie spożywa się w czasie Bożego Narodzenia we Włoszech, we Francji oraz w Hiszpanii. Tam też wytwarza się najlepsze słodycze tego rodzaju;
– cynamonowe ciasta – chodzi o bułki z ciasta drożdżowego posypane cynamonowym cukrem oraz szarlotki. Cynamon świetnie uwydatnia walory smakowe kawy (można go dodać też wprost do napoju, przykładowo posypać nim aksamitną piankę cappuccino);
– czekolada – kilka kawałków ciemnej czekolady i kawa to zestawienie, które zauroczy nawet tych najbardziej wymagających. Rzecz jasna powinno się wybierać czekoladę jak najwyższej jakości z jak najwyższą zawartością kakao (minimalnie 70%) oraz z minimalną zawartością cukru i tłuszczu. Najlepsze tabliczki czekolady poznaje się po wyraźnym chrupnięciu gdy się ją dzieli.
Nasza lokalizacja:
Sklep internetowy Cafessima
ul. Stawki 6/121
00-193 Warszawa
Tel.: +48 22 122-88-73
E-mail:
[email protected]